W dzisiejszym odcinku: SZARLOTKA Z MARZEŃ
...smak tak niezwykły, że kubki smakowe szaleją. Połączenie maślanego, słodkiego smaku rozpływającego się w ustach ciasta z kwaskowym smakiem masy jabłkowej. Do tego odrobina najzdrowszych lodów bananowych, błyskawicznych w wykonaniu, które swoją prostotą czynią deser jeszcze bardziej niezwykłym.
Składniki:
KRUCHE CIASTO:
- 500g mąki pszennej
- 160g cukru
- 330g zimnego, pokrojonego w małe kawałki masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki zimnej wody
MASA JABŁKOWA:
Zawsze w przepisach na jabłecznik proponuję użycie gotowego musu jabłkowego. U mnie nie ma z tym problemu- schodzę do piwnicy i mam ogromny wybór słoiczków wcześniej przygotowanych przez moją Mamę. Kupny mus nie może się nawet równać z domowym, więc powiem Wam, jak można przygotować swój własny.
- 15 jabłek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek soku z cytryny
- łyżeczka zmielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Kruche ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno formy (20x30cm) wysmarowanej masłem. Lekko oprószyć bułką tartą, Wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nią masę jabłkową. Posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec około godzinę w temperaturze 180 stopni.
LODY BANANOWE:
Zamrozić dwa banany. Wyjąć z zamrażarki, poczekać około godzinę, zmiksować w blenderze i... gotowe! Można również zamrozić inne owoce, przed podaniem pokroić i ozdobić ciasto.
Można podawać z szarlotką, a można po prostu zjeść. Smacznego!
MILENA
Pierwszy raz słyszę o lodach z bananów!!! Ale pomysł świetny, aż ślinka leci na widok tego deserku :o)
OdpowiedzUsuńTo wyglada smakowicie:)
OdpowiedzUsuńkiedy bedzie nowy przepisik? :*
OdpowiedzUsuń