wtorek, 13 sierpnia 2013

Everyone dreams.

   Spadające gwiazdy to jeden z moich ulubionych elementów wakacji. Niestety w tym roku nie miałam do nich szczęścia, widziałam może ze dwie. Czy to znak, że spełniły się już wszystkie moje życzenia? Nawet w "noc spadających gwiazd" nie zauważyłam ani jednej, niebo było caaaałe zachmurzone a jedyne błyski spowodowała zbliżająca się burza. A Wy lubicie marzyć? Bo jeżeli tak, to wyobraźcie sobie...

   W dzisiejszym odcinku: SZARLOTKA Z MARZEŃ
  ...smak tak niezwykły, że kubki smakowe szaleją. Połączenie maślanego, słodkiego smaku rozpływającego się w ustach ciasta z kwaskowym smakiem masy jabłkowej. Do tego odrobina najzdrowszych lodów bananowych, błyskawicznych w wykonaniu, które swoją prostotą czynią deser jeszcze bardziej niezwykłym.

Składniki:

KRUCHE CIASTO:
  • 500g mąki pszennej
  • 160g cukru
  • 330g zimnego, pokrojonego w małe kawałki masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki zimnej wody
   Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i umieścić na godzinę w lodówce. 

MASA JABŁKOWA:
   Zawsze w przepisach na jabłecznik proponuję użycie gotowego musu jabłkowego. U mnie nie ma z tym problemu- schodzę do piwnicy i mam ogromny wybór słoiczków wcześniej przygotowanych przez moją Mamę. Kupny mus nie może się nawet równać z domowym, więc powiem Wam, jak można przygotować swój własny. 
  • 15 jabłek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • łyżeczka zmielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej 
   Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. Wrzucić na patelnię, dodać cukier i sok z cytryny. Pogotować chwilę, mieszając, aż jabłka będą miękkie i delikatnie się rozpadną. Przełożyć do miseczki, dodać cynamon i gałkę muszkatołową. Według upodobań można dosłodzić lub dodać więcej przypraw, wymieszać. 
   Kruche ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować, wyłożyć na dno formy (20x30cm) wysmarowanej masłem. Lekko oprószyć bułką tartą, Wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nią masę jabłkową. Posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec około godzinę w temperaturze 180 stopni. 

LODY BANANOWE: 
Zamrozić dwa banany. Wyjąć z zamrażarki, poczekać około godzinę, zmiksować w blenderze i... gotowe! Można również zamrozić inne owoce, przed podaniem pokroić i ozdobić ciasto.
Można podawać z szarlotką, a można po prostu zjeść. Smacznego!






MILENA

3 komentarze:

  1. Pierwszy raz słyszę o lodach z bananów!!! Ale pomysł świetny, aż ślinka leci na widok tego deserku :o)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedy bedzie nowy przepisik? :*

    OdpowiedzUsuń