środa, 24 lipca 2013

Forest, blueberries and lake.

   Słodkie wakacyjne lenistwo, całe dni z przyjaciółmi, jezioro, dobre jedzenie, muzyka, ogniska, namioty, spotkania, szaleństwa, rowery, brak obowiązków, przejście na nocny tryb życia, spanie do południa-to właśnie sprawia, że przez 10 miesięcy czekam na wakacje. Czego chcieć więcej? Ale nawet taki raj może zmęczyć, dlatego pewnego, cudownego poranka (5.00 !) mój budzik wygrał swoją ulubioną, przeze mnie znienawidzoną melodię i rozpoczęła się leśna przygoda. Razem z przyjaciółką ... poszłyśmy na jagody! Wszystkim marzycielom bardzo polecam las o tak wczesnej porze. Było pięknie, roślinki i małe żyjątka leniwie budziły się po chłodnej nocy. Po dwóch godzinach przyjemności (uwielbiam robić takie rzeczy!) usiadłyśmy na małym pomoście i patrząc na bajkowe, spokojne jezioro zjadłyśmy królewskie śniadanie. Wszystkim bardzo polecam taką formę spędzenia jakiegoś poranka :)

   W dzisiejszym odcinku: JAGODOWO-SEROWA DROŻDŻÓWKA 
   Cudownie było wykorzystać własnoręcznie zbierane jagódki. Mimo tego, że w zamrażarce mam jeszcze kilka woreczków z tymi owocami, wolałam użyć świeżych. Zapach unoszący się w mieszkaniu podczas pieczenia był zniewalający. A smak... myślę, że jak już będę stara, brzydka i zasuszona (no dobra, dobra, wiem, że nie będę) śmiało będę go wspominać jako "smak dzieciństwa".

Składniki:

Ciasto:
  • 500g mąki 
  • 40g świeżych drożdży 
  • 100g cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 100g margaryny
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
   Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić w nim łyżeczkę cukru i drożdże, pozostawić do podwojenia objętości.  Margarynę rozpuścić i przestudzić. Do miski wsypać mąkę i sól. Dolać rozczyn drożdżowy, roztopioną margarynę, jajka i żółtka oraz resztę cukru i cukier waniliowy. Wyrabiać ciasto rękami tak długo, aż zacznie odchodzić od rąk i ścianek miski (tę część chyba lubię najbardziej, mogę się wyładowywać na cieście aż będzie idealne :D ). Przykryć wyrobione ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Musi rosnąć, aż do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze troszkę je wyrabiamy. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach ok. 20x30cm.

Masa jagodowo-serowa i kruszonka:
  • około litr jagód
  • odrobina cukru do posypania jagód
  • 250g twarogu
  • żółtko
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 4-5 łyżek cukru (ciężko mi określić ilość bo sypałam do smaku) 
  • odrobina aromatu waniliwoego
  • 2/3 kostki masła
  • około 10 laskich łyżek mąki
  • około 6 łyżek cukru
   Jagody przebrać i posypać cukrem. W miseczce wymieszać twaróg, śmietanę, cukier, żółtko i aromat waniliowy. Masę rozsmarować po cieście, posypać jagodami. Masło, cukier i mąkę wyrobić między palcami na kruszonkę. Posypać ciasto. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!





MILENA

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie! Super pomysł zamiast "sklepowej" drożdżówki.

    OdpowiedzUsuń
  2. jagody :O dawno nie jadłam

    OdpowiedzUsuń