W dzisiejszym odcinku: CIASTO CZEKOLADOWE Z PIERNIKOWĄ NUTĄ
Co dosyć dziwne, mimo mojej, prawdziwej i wiecznej miłości do czekolady, nie przepadam za lodami, budyniami, kremami ani ciastami o tym smaku. Ale przeglądając przepisy natknęłam się na ten, który Wy również zaraz poznacie. Ostatnio było ciasto dosyć mocno waniliowe, więc czemu by nie zaryzykować? No i jak się okazało, ogromny sukces! W domu wszyscy się zachwycali, a w bursie... Po pierwszym gryzie Kornel stwierdził, że idziemy po mleko. Tak więc, najbardziej polecamy z mlekiem. Na ciasto są już kolejne zamówienia :) A Ruda...znowu nie zdążyła na premierę!
Składniki:
- 4 jajka (temperatura pokojowa)
- 200ml oleju, najlepiej o neutralnym smaku
- 2 szklanki kefiru
- 500g mąki pszennej
- 300g cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek przyprawy korzennej
- 2 tabliczki mlecznej czekolady, posiekanej (można też użyć gorzką, ale ja bardziej polecam mleczną)
Formę o wymiarach 24x30cm posmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wylać masę. Piec w temperaturze 175stopni, przez około 45 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Najsmaczniejszego!
MILCIA
Ciasto wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńJa się już ograniczam ze słodyczami, a Ty mi tutaj z takim... :P
czekoladzie nigdy nie odmawiam, wyprobowalam Twoj przepis-rewelacja ;-)
OdpowiedzUsuń